VoIP телефонни услуги - проверка на качеството на връзката

При телефонните услуги през ИНТЕРНЕТ от голямо значение е качеството на Интернет връзка. С програмата WinMTR може да проверите състоянието на Вашата Интернет връзка до VoIP сървърите на PlanetPhone.
WinMTR е една изключително полезна и лесна за употреба програма и е клон на популярната програма Matt's traceroute за Linux.

По-долу са описани етапите, през които трябва да преминете, за да инсталирате програмата и да проверите качеството на Вашата Интернет свързаност.


Инсталация

За да използвате WinMTR, трябва да имате Windows и да изтеглите програмата от някой от следните адреси:
- http://winmtr.sourceforge.net/winmtr_bin.zip
- http://prdownloads.sourceforge.net/winmtr/winmtr_bin_0.8.zip?download

Ако използвате операционната система Linux свалете програмата Matt's traceroute.

За да стартирате програмата WinMTR трябва да направите следните стъпки:

- Да разархивирате winmtr_bin.zip (трябва да имате WinZIP или аналогичен архиватор).

- В директорията, в която сте го разархивирали ще намерите следните файлове:
WinMTR.exe
LICENSE.TXT

- Кликнете два пъти върху WinMTR.exe за да стартирате програмата


Принцип на действие

Програмата работи на следния принцип: Тя изпраща запитвания до всички сървъри по мрежата между Вас и нас, и следи с какво време закъснение ще отговорят те и дали изобщо ще отговорят.
За качествена VoIP връзка са необходими две неща:
- Да нямате никакви загуби по трасето
- Закъсненията между пакетите (отговорите от отсрещните сървъри) да не са с разлика повече от 40 милисекунди един от друг.


Работа с WinMTR

След като вече сте инсталирали и включили програмата, пред вас ще се появи прозорец в чието поле "HOST" трябва да въведете sip.planetphone.net и да натиснете Start както е показано на картинката:

mtr_shot

След като направите това, в пространството по-долу ще се появят сървърите, през които минава връзката Ви до sip1.planetphone.net. Колоните означават следното:

Hostname
- Име или IP адрес на сървъра през който минава Интернет-трафика Ви

Nr. - Пореден номер във веригата. Последния трябва да е е sip1.planetphone.net или еквивалентен IP адрес

Loss % - Процент загуби. Полето показва какъв процент от изпратените пакети (заявки) не са пристигнали или са изгубени по трасето. Много е важно тази стойност да стои на 0.

Sent - Брой изпратени пакети (заявки) .

Recv - Брой отговори на заявки. Загубите се получават когато това поле е по-малко от изпратените пакети.

Best - Полето е в милисекунди. Показва с какво най-малко време Ви е отговорил въпросният сървър от всички изпратени до момента пакети (заявки).

Avrg - Полето показва средно-аритметично закъснение (в милисекунди) от всички изпратени до момента пакети (заявки). Много е важно разликата между Best и Avrg да са максимално еднакви. Разлики в повече от 40 милисекунди водят до силно влошаване на качеството.

Worst - Тук се вижда най-голямото закъснение, с което е отговорил дадения сървър. Данните са в милисекунди.


Last - Полето показва последния изпратен пакет (заявка) с какъв резултат се е върнал в милисекунди.


internet-voip-telefonen-nomer-sofia

Все още не сте клиент на PlanetPhone? Няма проблем, свържете се с нас и получавате домашен телефон през Интернет или предплатена карта за евтини разговори с чужбина.

Вие вече сте клиент на PlanetPhone, но все още не сте взели VoIP телефон от PlanetPhone? Няма проблем, свържете се с нас и получете своя стационарен телефон през ИНТЕРНЕТ още днес.

Използваме "бисквитки" (cookies) за обслужване на поръчки и запазване на настройки. Вие се съгласявате с това, ако продължите да използвате този сайт. За повече информация виж ТУК.

https://planetphone.net