автор 

iPhone са втори на пазара за мобилни телефони


На пазара в момента от всеки десет мобилни телефони осем са с операционна система Андроид или iOS. До този извод са стигнали IDC - аналитичната агенция, която е следяла ситуацията на пазара през първите три месеца на годината, като според тях в света са пуснати за продажба 152,3 милиона GSM телефони втора употреба с Android и iOS, което е 82% от всички умни мобилни телефони. За  2011 г. числото е било 101,6 милиона. Разпределението е 89,9 милиона Android телефони, а за Apple 35,1 милиона iPhone.

Увеличението в проценти за Android телефоните за тримесичието е 145%, докато iPhone изостава с увеличение от 88,7%. Интересно е да отбележим, че за същото време през миналата година, представените на пазара Андроид телефони са 36,7 милиона броя, а при Apple те са били 18,6 милиона. Мобилните телефони работещи с iOS владеят цели 54,4% от пазара.

През миналите 3 месеца покачване има и  при Windows Phone 7. Броят представени на пазара GSM телефони, ползващи тази операционна система от януари до март е 3.3 милиона мобилни телефони, или  2,2% от пазара, през 2011 година са държали 2,6% от него.

Рязък намаляване се отбелязва при операционните системи BlackBerry OS и Symbian. Доставките на мобилни телефони, работещи под Symbian са намалели с 60,6 % до 10.4 милиона броя, а за BlackBerry - 29,7% до 9.7 милиона устройства. През първите три месеца на 2012 година, Symbian обхваща 6,8% от пазара, а година по-рано 26%, при BlackBerry OS нещата не стоят по-добре - 6,4% сега при 13,6 миналата година..

Главния анализатор на IDC Ramon Llamas казва, че успеха на Android и iPhone се дължи на множество фактори, но най-важните от тях са лесното им използване и простия им интерфейс.

Най-големите производители на мобилни телефони на пазара са все още Samsung и Apple с дял от 26,8% и 23%. Като корейците държат 45,4% от пазара на Андроид телефони.

оставете коментар

Коментарите са "dofallow". Коментари от вида "браво" или "много добра статия" няма да бъдат публикувани. :)

Използваме "бисквитки" (cookies) за обслужване на поръчки и запазване на настройки. Вие се съгласявате с това, ако продължите да използвате този сайт. За повече информация виж ТУК.

https://planetphone.net