автор 

Вашите любими Аndrоid приложения ви следят

Когато инсталирате програма за Aндроид с име като Brightest Flashlight, вие го правите защото искате да използвате телефона си като фенер. Не инсталирате Brightest Flashlight за да позволите на непознати да ви следят във всеки един момент, нали така?

Е в такъв случай се пригответе да бъдете шокирани, защото изненадващо голям брой програми за Аndroid, са много по-опасни, от колкото изглеждат. И за да влошат нещата, много от тези програми идват с напълно безобидни имена като “Brightest Flashlight”, “Shazam”, и да, дори и “Angry Birds.”

Кои програми за Аndroid ви следят?

Екип изследователи от Carnegie Mellon University, решили да проверят колко от програмите за Google Play и изследвали, какъв вид информация събират от телефоните на потребителите. От тези 100 изследвани програми, 56 събирали поне една от посочените данни:

 • Информация за местоположение
 • Идентификатор на устройството
 • Контакт листа

Разбира се, има очевидни програми като Google Maps, събирайки информация за местоположението ви, с което повечето потребители нямат проблем. Но защо, програма служеща като фенер ще иска вашите GPS координати и ID на устройството ви? Какво прави Angry Birds с вашите точни GPS координати?

Топ 10 най-опасни програми

Изследователите приключили изследването със списък включващ 10 най-опасни програми за Аndroid. Тези програми нарушават сигурността на потребителите. Ето и въпросния списък:

 • Brightest Flashlight
 • Toss It game
 • Angry Birds
 • Talking Tom Virtual Pet
 • Backgrounds HD Wallpapers
 • Dictionary.com
 • Mouse Trap game
 • Horoscope
 • Shazam
 • Pandora Internet Radio

Всяка една от тези програми събира информация за идентификационния номер на устройството ви. А 6 от тези програми, също следят и местоположението ви. Плашещо или не, програмите Backgrounds HD Wallpapers и Pandora Internet Radio имат възможността да погледнат и контакт листата ви.

Повечето потребители не са наясно за тези проблеми в сигурността

Част от изследването включвало и анкета към потребителите какво мислят за събирането на лични данни. В анкетата 58% отговорили, че не са знаели за събирането на GPS координати. Друга интересна част от анкетата е, че 95% от запитаните били изненадани, когато узнали, че програмата за фенер записва GPS координатите.

Защо програмите за Аndroid правят това?

Каква е "маркетинговата цел"? Да, Aндроид разработчиците пускат безплатни програми и се опитват да правят пари от рекламите показващи се на потребителите. Разработчиците искат да са сигурни, че повечето потребители ще натискат показващите се реклами, така те показват реклами, които са с точна специфика за нуждите на потребителя.

Например ако използвате програмата Brightest Flashlight живеете в София и използвате Galaxy S3 телефон, ще започнете да получавате локални реклами, въртящи се около вашия град (използвайки вашите GPS координати) или ще получите реклами, които другите GS3 потребители са склонни да кликат.

Някои потребители са ужасени от това, докато други разбират, че това е основна част от безплатните програми. Ако разработчиците не правеха пари от програмите, то те нямаше да могат да ги пускат безплатно, което значи, че нямаше да има толкова добри програми в магазина.

оставете коментар

Коментарите са "dofallow". Коментари от вида "браво" или "много добра статия" няма да бъдат публикувани. :)

Използваме "бисквитки" (cookies) за обслужване на поръчки и запазване на настройки. Вие се съгласявате с това, ако продължите да използвате този сайт. За повече информация виж ТУК.

https://planetphone.net